Kirjais Kursgård

Kesäkautena

Ravintola Bystrand

Ravintola Bystrand tarjoaa herkullisia aterioita ja juomia. Bystrand on avoinna viikonloppuisin keväällä ja syksyllä, sekä päivisin kesäkuusta elokuun puoleen väliin. Ravintolan vieressä on myös leikkipuisto lapsille. Katso bystrand.fi.

Pyöräile

Vuokraa polkupyörä ja voit tutustua Kirjaisten saareen taikka tehdä retken Nauvon kirkonkylään (14 km), jossa kesäisin lukuisia ravintoloita, kauppoja ja tapahtumia. Katso hinnasto.

Souda ja melo

Vuokraa soutuvene tai kanootti (käytössä yksi kanootti, ryhmät varatkaa etukäteen!). Veneet ovat kylän rannassa 500 metrin päässä ja pelastusliivejä löytyy pihan varastosta. Katso hinnasto.

Tapahtumat

Kesätori lauantaisin klo 11 – 12.30. Myytävänä mm tuoretta, pakastettua ja savustettua kalaa, vihanneksia, kananmunia, leivonnaisia, hedelmiä ja marjoja sesongin mukaan.

Erittäin suosittu Kirjaisten huutokauppa järjestetään heinäkuun puolenvälin paikkeilla.

Muinaistulien yötä juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina kylällä ja ravintolalla. Katso myös www.ancientlights.eu.

Käy Brännskärissä ja muissa saarissa

Haluatko päivään enemmän seikkailua – Brännskärissä voi tehdä kaikenlaista jännittävää! Katso livingarchipelago.fi. Brännskäriin ja muihin saariin voi matkustaa ilmaiseksi yhteysalus m/s Nordepilla, joka lähtee Kirjaisten itäsatamasta (Östra udden, 3 km). Katso m/s Nordep aikataulu.

Saariston rengastie

Nauvon Lillandetilla (tai Pikku-Nauvossa) voit valita eteläisen reitin ja hetkeksi välttää vilkkaasti liikennöidyn Saaristotien sekä yöpyä Kirjaisissa. Reitti Kirjaisiin on myös hyvin kaunis!  Lisätiedot saaristonrengastie.fi.

Kauppa ja vierasvenesatama

Kyläkaupasta saa elintarvikkeita ja virvokkeita sekä kaikkea muuta tarpeellista. Tähän kuuluu myös Kirjaisten vierasvenesatama. Kaupan Facebook-sivu.

Ranta

Kylällä (500 m) on pienoishiekkaranta, sekä pari sataa metriä Nauvon suuntaa sillan kohdalla myös paremmin uimiseen sopeutuva hiekkaranta. Täällä on myös pöytä ja tuoleja, eli ihanteellinen paikka piknikille!

Saariston rengastie Kirjainen
Kirjaisten vierasvenesatama
Kirjaisten vierasvenesatama

Vuoden ympäri

Luonto

Retkeile luonnossa ja hengitä terveellistä mäntyilmastoa. Ihaile pienoismallisia kosteikkoja painanteissa ja tunne hurmaavan suopursun tuoksun. Huomaa saariston kallioisen kangasmetsähabitaatin metsäkauriineen, hirvineen, metsä- ja merilintuineen sekä paljon muuta. Syksyisin löytyy runsaasti suppilovahveroa. Metsästyskautena syyskuun lopusta helmikuun puoleenväliin on hyvä tietää koska metsästys on käynnissä. Olemme tekemässä uutta luontopolkua enteisen poistetun tilalle.

Tutustu Kirjaisten saareen

Voit vaikka kävellä Ytterstholmin suuntaan yhteensä 6 km lenkin. Ytterstholm tarkoittaa uloimpana olevaa saarta. Saat aidon saariston maalaistunnelman, kun seuraat mutkailevaa päällystämätöntä tietä, välillä metsässä, välillä peltojen tai lehmien aitausten vieressä. Jos käännyt ylös oikealle Ytterstholmin suuntaan, näet erityisen karun ja kallioisen saaristoluonnon. Ajattele, että täällä asuu perheitä vuoden ympäri! Muista kunnioittaa yksityisiä tiloja ja pihoja.

Ytterstholmin lammastila ryhmille

Ryhmät voivat pientä maksua vastaa tutustua ekologiseen lammastilaan, missä on myös mm kanoja ja kaneja. Vierailu on varattava etukäteen, sillä emäntä saattaa olla kiireinen lampaiden kanssa, jotka hoitavat perinnemaisemia eri saarissa.

Bokmal

Bokmal on erikoinen pieni kirjasto entisessä myllyssä kylän kukkulalla. Vierailijat voivat ottaa tai jättää kirjoja. Myös näköala on hieno. Sanalla ”bokmal” on kaksoismerkitys; se tarkoittaa lukutoukkaa, ja ”mal” viittaa myös jauhamiseen, mitä mylly teki.

Sauna

Pihasauna (tulossa myös sähkölämmitteinen kylpypalju) on käytössä ympäri vuoden. Saunalla on myös viihtyisä takkahuone (kts hinnasto). Villa Knipanissa ja Villa Måseinssa on omat saunat.

Kalasta

Onkia voi ilman kalastuslupaa, mutta muuhun kalastukseen tarvitaan netistä hankittava kalastuslupa. Lähin ranta on kylällä, n. 500 m Kirjais Kursgårdista. Onkia voit laiturilta, soutuveneestä tai kanootistakin. Onkeja on lainattavana.

Grillaa

Mökeissä on omat grillit mutta myös tilava grillikatos on yöpyjien käytettävissä. Polttopuita löytyy liiteristä.

Pelit

Kirjais Kursgård:ilta löytyy petanque, mölkky ja sulkapallo. Kalliolla on myös kolme frisbeegolfkoria. Varusteet löytyvät liiteristä!

St Olav Waterway

Kirjais on St Olav Waterway reitillä, katso https://stolavwaterway.com/wp-content/uploads/2019/02/St_Olav_flyer_map.jpg